Constantin
Tomescu

„Să îmi dea Dumnezeu puterea de a accepta ce nu pot schimba, curajul de
a schimba ce pot şi înţelepciunea de a şti ce pot şi ce nu pot.” Marc Aureliu

Premiera baletului "Don Quijote" pe scena Operei Nationale Bucuresti


Duminica, 29 aprilie, de la orele 19.00, iubitorii dansului, dar si cei care nu au pasit inca in sala Operei Nationale Bucuresti, sunt asteptati la o seara de sarbatoare. Noua productie a baletului "Don Quijote" este rezultatul unei colaborari internationale: montarea este preluata de la teatrul liric din Karlsruhe (Germania), iar regia si adaptarea coregrafica dupa veriunea clasica (Marius Petipa, Alexandr Gorski) a fost conceputa de coregraful ceh Jaroslav Slavicky. Evenimentul este dedicat Zilei internationale a dansului, informeaza comunicatul ONB.

Dansatorii ONB sunt la prima colaborare cu coregraful Jaroslav Slavicky.

Mai multe versiuni ale baletului "Don Quijote" au fost create in intreaga lume. Despre coregrafia ce poarta numele lui Jaroslav Slavicky, artistul insusi a declarat: "Coregrafia spectacolului se bazeaza pe versiunea Marius Petipa - Alexandr Gorski, cea mai buna versiune din toate timpurile, deoarece conceptia lor si dansurile au facut ca acest balet sa reziste pe scenele din toata lumea de mai bine de 150 de ani. Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul sa aiba continuitatea dorita, sa aiba viteza si ritm."

Din echipa de realizatori a noii montari de la Bucuresti fac parte si: Katerina Slavicka-Elslegrova - asistent coregrafie, scenografia a fost creata de Josef Jelinek, Andreia Martinescu este asistent de scenografie. Conducerea muzicala va fi asigurata de catre dirijorul Vlad Conta.

Din cadrul companiei de balet a ONB, distributia va reuni atat balerini deja consacrati si aplaudati, dar si tinere talente: Madalina Stoica, Ovidiu Matei Iancu, Mihaela Soare, Mihai Mezei, Kokoro Umemoto, Laura Blica-Toader, Monica Petrica, Ionut Arteni Antonel Oprescu, Razvan Marinescu, Virgil Ciocoiu, Catalin Caracas, Rin Okuno, Sena Hidaka.

Pentru pregatirea acestui eveniment au lucrat, de asemenea, maestrii de repetitii: Alin Gheorghiu - sef al companiei de balet a ONB, Anne Marie Georgeta Vretos Litvinenco, Florica Stanescu, Tiberiu Almosnino, Petruta Almosnino, Camelia Soare, Florin Mateescu, Vicentiu Popescu, Rodica Fiastru.

Versiunea clasica a baletului "Don Quijote", cea mai des intalnita pe scenele lumii, apartine coregrafilor Marius Petipa si Alexandr Gorski. Marius Petipa a montat pentru prima data "Don Quijote" la Teatrul Bolsoi din Moscova in 1869. In 1900, coregraful Alexandr Gorski a preluat libretul lui Marius Petipa si a adaptat coregrafia. Aceasta din urma versiune se perpetueaza pe marile scene ale lumii.

Prima montare a baletului "Don Quijote" in tara noastra a avut loc la Timisoara, in 1967, realizata de coregrafa Mercedes Pavelici. De-a lungul anilor, alte versiuni, apropiate de cele rusesti, vad luminile rampei la Iasi (coregrafia: Gheorghe Stanciu), Timisoara (Francisc Valkay) si la Constanta (selectiuni, in coregrafia lui Oleg Danovski).

La Opera Nationala Bucuresti, baletul "Don Quijote" cunoaste prima varianta in 1970, in coregrafia lui Vasile Marcu si scenografia Ofeliei Tutoveanu Draganescu.

In anul 2000, Mihai Babuska ofera, in spiritul liniei clasice, o noua adaptare coregrafica a baletului "Don Quijote", in scenografia Adrianei Urmuzescu.

Pana la sfarsitul stagiunii 2011-2012, vor mai avea loc patru reprezentatii ale noii productii a baletului "Don Quijote" (3 mai, 30 mai, 8 iunie, 24 iunie.

Sursa: HotNews.ro