Constantin
Tomescu

„Să îmi dea Dumnezeu puterea de a accepta ce nu pot schimba, curajul de
a schimba ce pot şi înţelepciunea de a şti ce pot şi ce nu pot.” Marc Aureliu

Candidatul PC la Primăria Sectorului 6, anchetat de ANI la averea secretă


Candidatul conservatorilor la sectorul 6 o face pe filantropul, dar îşi ascunde averea uriaşă de ochii alegătorilor.

Fostul şef al Administraţiei Pieţelor Sector 4, unul dintre protejaţii primarului Cristian Popescu Piedone, a acumulat, în ultimii ani, o avere impresionantă, pe care nu a făcut-o publică niciodată, deşi funcţia pe care a ocupat-o intră sub jurisdicţia legii declarării averilor.

Actual candidat la şefia Primăriei Sectorului 6 din partea Partidului Conservator (PC), Ştefan Florescu deţine, împreună cu alte persoane, o vilă-bloc situată în Prelungirea Ghencea. Construcţia se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 400 metri pătraţi. "Viloiu" este compus din subsol, parter, etaj şi mansardă. Fiecare nivel are în jur de 100 de metri pătraţi. Florescu mai este proprietarul unei vile impunătoare, situată pe strada Mănăstirea Văratec. Terenul a fost cumpărat în 2005, dar construcţia a demarat după ce a fost numit şef al pieţelor din sectorul 4. El este şi patronul restaurantului "Casa Florescu". Deşi era obligat de lege, Florescu nu a făcut publice niciunul din conturile pe care le deţine şi nici veniturile sale şi ale familiei.

Luna trecută, Ştefan Florescu a demisionat din funcţia deţinută la Primăria Sectorului 4, pentru a candida la postul de primar al sectorului 6 din partea PC. Potrivit surselor EVZ, este anchetat de inspectorii ANI încă din 2011, pentru mai multe acuzaţii: surse de venit nedeclarate, conflict de interese şi incompatibilitate.

A fost informat

Surse din cadrul ANI au declarat pentru EVZ că Florescu a fost deja informat asupra demarării anchetei. Veniturile nedeclarate ar proveni de la fundaţia "Din suflet, pentru suflet", iar conflictul de interese şi incompatibilitatea se referă la funcţiile deţinute concomitent de Florescu, cele de preşedinte al PC Sector 6, şef al pieţelor din sectorul 4 şi preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Cetăţeanului Sector 6.

"Mese calde îmi permit şi eu să dau la restaurant“

ŞTEFAN FLORESCU, candidat la Primăria Sectorului 6

JUSTIFICĂRILE FINULUI

"Vila am achitat-o cu bani de la naşu’"

Deoarece nu a fost găsită nicio declaraţie de avere, EVZ l-a rugat pe Ştefan Florescu să explice cum a făcut aşa mulţi bani. "Nu am conturi bancare, nu am carduri. Apartamentul cumpărat în vila din Prelungirea Ghencea l-am achitat cu bani de la naşu’ şi cu ce am mai avut eu. Tot ce am făcut eu am făcut cu banii din bussines. Nu am avere mare. Eu muncesc de la 18 ani. Am un autoturism Mercedes, la care plătesc leasing. Am făcut mult bine. Ştiţi cum este: dacă dai, şi Dumnezeu îţi dă", ne-a declarat candidatul PC pentru Primăria Sectorului 6.

"Ştiu că mă verifică ANI"

Despre ancheta demarată de către inspectorii ANI, fostul şef al pieţelor din sectorul 4 afirmă: "Ştiu că mă verifică ANI. A venit o hârtie la sediul Administraţiri Pieţelor, când încă eram director, în care am fost înştiinţat că mă verifică. Inspectorii ANI nu au dreptul să-mi verifice averea, deoarece eu nu am deţinut o funcţie publică".

Potrivit legii ANI, inspectorii agenţiei pot desfăşura ancheta în cazul lui Ştefan Florescu, deoarece funcţia de director al Administraţiei Pieţelor Sector 4 este una publică, iar această instituţie se află în directa subordonare a Primăriei Sectorului 4. Pentru nedepunerea declaraţiilor de avere, el riscă o amendă de 2.000 de lei.

AFACERI

Şeful pieţelor din sectorul 4, pieţar în 6

În timp ce deţinea funcţia de director al Administraţiei Pieţelor din Sectorul 4, Ştefan Florescu era, la rândul său, şi comerciant în pieţele din Sectorul 6.

El este patronul a şase spaţii comerciale în câteva din pieţele din sectorul pe care vrea să-l conducă din postul de primar.

În câteva dintre acestea, el este partener cu fratele său, Marius Florescu. Sursele EVZ susţin că trei spaţii comerciale din cele şase deţinute de Florescu au acumulat datorii la Administraţia Pieţelor din Sectorul 6 de aproximativ 33.000 de lei, bani care nu ar fi fost plătiţi pentru chirie şi taxe. Pentru celelalte trei spaţii comerciale, Florescu a reuşit cu greu să-şi achite taxele şi impozitele.

Prin urmare, Ştefan Florescu veghea în sectorul 4 ca toţi pieţarii să-şi achite dările către administraţie, dar în alt sector, chiar acela pe care vrea să-l conducă, era rău-platnic.

PENTRU UN VOT

Electoratul din sectorul 6, momit cu excursii şi cadouri

Înainte de a declara public că este candidatul PC pentru postul de primar al sectorului 6, Ştefan Florescu a furat startul campaniei electorale. În ultima perioadă, candidatul PC a făcut tot felul de acte filantropice: dă o masă caldă la restaurantul său pensionarilor din sectorul 6, oferă bilete la film şi la teatru, organizează excursii pe la mănăstiri, oferă diverse cadouri promoţionale, promite chiar case celor fără adăpost.

Campanie mascată

Blocurile din sectorul 6 au fost împânzite cu pliante în care locuitorii acestui sector sunt informaţi despre numeroasele gesturi caritabile pe care candidatul PC le face. Toată această campanie e mascată sub semnul unei acţiuni umanitare, denumită sugestiv "Din suflet, pentru suflet".

Întrebat de EVZ din ce bani finanţează toate aceste acţiuni, având în vedere declaraţia sa potrivit căreia nu are bani în conturi, Ştefan Florescu ne-a declarat: "Au fost prieteni care s-au implicat, nu am dat eu milioane de euro". Potrivit Legii electorale, candidaţii la postul de primar îşi pot face campanie doar cu 30 de zile înaintea zilei în care se votează. Cum alegerile locale de anul acesta vor fi pe 10 iunie, se pare că reprezentantul PC a început campania mai devreme.

Potrivit Legii electorale, candidaţii la postul de primar îşi pot face campanie doar cu 30 de zile înaintea zilei în care se votează.

Sursa: EVZ.ro